31 Ekim 2011 Pazartesi

Bebek İhtiyaç Lİstesi

Kendi deneyimlerime dayanarak ve sanki 40 gün annenin alışverişe çıkamayacağını varsayarak bu listeyi yazacağım. Eğer ülkede kıtlık yoksa, anne de doğumdan sonra bebeği büyüdükçe alışverişe çıkabilecek durumdaysa emin olun ki liste yeterli olacaktır. Kıyafet ve diğer tekstil ürünlerini yazmaya gerek görmüyorum. Kıyafetleri sadece hastane için yazacağım.

1) Bebek yıkama küveti (Özellikle bel sağlığınız için ayaklı olanını tavsiye ederim. Bazı ayaklarda küvet sepet gibi bir yere oturuyor ve küvet kalkınca sepet kısmı alt değiştirme masası gibi de kullanılabiliyor. Sıcak banyodan dışarı çıkmadan giydirebiliyorsunuz kuzuyu)
2) Çok gerekli olmasa da banyo termometresi. (Su sıcaklığını dirseğinizle de anlayabiliyorsunuz zaten)
3) Miniş için doğal banyo süngeri
4) Makas şeklinde olan tırnak makası. (Makas gibi olanlarla çıt çıt şeklinde olanlardan daha kolay kesebiliyorsunuz küçük tırnaklarını)
5) Yenidoğan cildine uygun şampuan, losyon , masaj yağı, pişik kremi
6) Ona özel bornoz
7) 2-3 paket yenidoğan bebek bezi. (Belki bez markası alerji yapabilir, bir anda stok yapmamanızı öneririm.)
8) Birkaç adet parfümsüz ıslak temizlik mendili ( Bu mendiller dışarısı için, evde olduğunuz zamanlarda su batırılmış pamuk ya da doğrudan su ve cildine uygun bir sabunla altını yıkamanız çok daha yerinde olacaktır)
9) Kulaktan ateş ölçer ( Gerçekten çok pratik)
10) Sağdığınız sütleri saklamak için makinenize uygun süt poşeti ya da en az akışlı biberon
11) Biberon -emzik için biberon sterizatörü ( Ben tezgahın üzerinde 30 tane alet görmek istemeyen biri olarak ilk bebeğimde her sefer kaynatarak steril etmiştim herşeyi. Ama bu sefer kullanacağım çünkü aletin kapağını açmazsan 6 saate kadar steril tutabiliyor biberonları. Alınabiliyorsa alınsın, daha pratik olduğu kesin ama illa almak gerek diye de bir zorunluluk asla yok.)
12) Biberon ısıtıcısı ( O da aynı şekilde, almıştım ama deep freeze den çıkardığım sütleri 40 saatte ısıtan o alet yerine biberonları kaynar suda çözdürerek kullanıyordum. Ama bu yöntemde ısı ayarı zor oluyor, her seferinde sütü elinize dökerek ısıyı kontrol ediyorsunuz, ısıtıcı makineler ise otomatik olarak gereken ısıda sinyal veriyor. Yine isteğe bağlı bir alışveriş kısacası)
13) Eğer hemen vermeyi düşünüyorsanız, bir kaç markanın farklı modelinden emzik, onları saklamak/taşımak için emzik kutuları ve yere düşmemesi için emzik tutacağı
14) Emzirmeden sonra gaz çıkarma seansında ağzından fazla süt geleceği ve ağzını omzunuza yaslayacağı için bir kaç adet omuz bezi- ağız tülbenti
15) Pusetine uygun yenidoğan bel destekli oto koltuğu
16) Evde ya da bir yere ziyarete gittiğinizde bebişi durmadan kucakta taşımamak için oyalayıcı müzikli dönenceli ana kucağı
17) Benim gerçekten hayati derecede kurtarıcım olan en önemli şey otomatik bebek salıncağı olmuştu. Onun sayesinde Eylül'ü durmadan kucağımda gezdirmekten kurtulmuştum. Doğduktan 1-2 hafta sonra full yatabilen ve ninni çalan salıncağa koyuyordum ve yalnız olduğumda o sayede banyo yapıp, işlerimi hallediyordum. Kucak seven bebekler için harika bir çözüm bence.
18) Bir kaç farklı model biberon ve yedek biberon emzikleri
19) Biberon fırçası
20) Burun aspiratörü ve eczanelerde satılan bebekler için deniz suyu (Bebeklerin burnu çok sık tıkanabiliyor aspiratör ve deniz suyu gayet gerekli, özellikle emzirirken burnunun  tıkalı olmaması lazım)
Kendiniz için
1) Bir kaç adet emzirme sütyeni (Hastaneden itibaren kullanacaksınız)
2) Hastane için mevsime uygun pijama ya da gecelik, terlik, sabahlık, kalın 2 çift çorap
3) Göğüs ucu kremi (Hamileliğinizin son haftalarında sürmeye başlamak iyi olacaktır. İlk bebeğimde kullanmadığım için göğüs uçlarım çok yara olmuştu.)
4) Göğüs pedleri (İlk günlerde değil de süt bollaşmaya başlayınca gerekli oluyor, çünkü sızıntı dışarıya çıkıyor)
5) Eve gelince kullanmak için bir kaç adet büyük boy hijyenik ped
6) Süt sağma makinesi (ister manuel, ister elektrikli alın ama mutlaka alın. Çünkü sağdığınız sütler hem daha fazla süt gelmesine sebep olacak, hem sizin bebeği birkaç saat de olsa başkasına verip uyumanıza ya da dışarı nefes almaya çıkmanıza yardım edecektir. Göğüste biriken fazla sütler mutlaka sağılmalıdır yoksa ateşe yol açabiliyor, benim başıma gelmişti eve geldiğimiz 2. gün)
7) Göğüs ucunu korumak için silikon uçlar. (Bebeğiniz bunlardan da emebiliyor, ilk başlarda göğüs uçlarınız emzirmeye alışana kadar birkaç defa bu kalkanlarla emzirebilir, yara olmasından koruyabilirsiniz)

Hastane için
Özel hastaneler herşeyi fazlasıyla zaten veriyorlar, yanınıza çöp almadan gidebilirsiniz aslında. Bebek bezi, tulum, eldiven, şapka, ıslak mendil kaldığınız sürece onlar veriyorlar. Diğer hastaneler için de şöyle yazabiliriz.
1) Mevsime uygun 3-4 adet tulum
2) Tulum içine 4-5 adet çıtçıtlı body (atlet ya da yarım kollu)
3) Yaz-kış farketmez ilk başta çok üşüdükleri için birkaç adet çorap, aynı şekilde mevsim farkı olmadan mutlaka şapka, birkaç adet eldiven
4) Pişik kremi
5) Alt temizliğinde kullanmanız için ıslak mendil
6) Dışarı çıkarken örteceğiniz battaniye, kışsa kalın mont tulumu
7) Kalacağınız günle orantılı bebek bezi, normal doğum için en fazla 10-15 adet, sezeryan içinse 20-25 adet civarı yeter de artar, yetmezse de eşiniz çıkıp alabilir zaten. (Özel hastane için yine gerek yok ama 2-3 tane çıkarken yanınızda bulunsun diye koyabilirsiniz)
8) Kendiniz için yukarıda yazdığım kıyafetlere ek olarak hijyenik ped, şampuan, kişisel malzemeleriniz, göğüs ucu kremi, silikon göğüs kalkanı

Bunların dışında kalanlar, daha sonra da alabileceğiniz, kişisel tercihinize kalmış eşyalardır. Örneğin nem makinesi kimisi için çok gereksizken bazı evler için kurtarıcı olmaktadır . (Bana çok lazım olmuştu, 5 yaşındaki kızım için hala kullanırım)
Ayrıca bazı doktorlar da yönlendirme yapmaktadır. Örneğin benim doktorum ilk zamanlarda ıslak mendil kullanmamamı, onun yerine kaynamış soğumuş su ve pamukla alt temizliği yapmamı, kulak çubuğuyla asla bebeğimin kulağını temizlemememi söylemişti.
Dönenceler, sesli oyuncaklar, çıngıraklar, yer oyun minderleri de zaten ilk haftalarda bebek için hiçbir şey ifade etmeyeceği için yazma gereği duymadım. Hayatının ilk günlerinde minik melekler için dünya sadece annesinin kokusu ve memesinden ibaret çünkü.
Bebeklerimize sağlıkla kavuşmak dileğiyle :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder